2.3.2015

Temppu 2: Istuminen etutassut ylhäällä, "kurre"


Tällä kertaa yritän parhaani mukaan ohjeistaa, kuinka opettaa kuvassa oleva temppu (joka koristaa myös banneria..).

sit pretty istu temppuohje kurre

Tämänkin tempun voi opettaa parillakin tyylillä, mutta kerron miten olen sen itse opettanut. Temppu voi olla haastavampi opettaa isolle / pitkäselkäiselle koiralle kuin pienemmälle, koska pienempien on ehkä helpompi pitää itsensä tasapainossa. Tasapaino harjaantuu temppua tehdessä. Tipsukaan ei aluksi pysynyt kauaa asennossa, mutta nykyään tasapainoilee puolikin minuuttia hievahtamatta. Jotkut koirat pitävät etutassut automaattisesti sievästi koukussa, Tipsulla ne sojottavat suoraan eteenpäin hassun näköisesti. Monet koirat oppivat istumaan omatoimisesti näin, jolloin temppuun on helppo liittää käsky. Kun tämän tempun osaa kunnolla, kannattaa myös opettaa koira laskeutumaan käskystä istumisasentoon. Tipsulla käskysanana tässä tempussa on "nouse", mutta se voi olla ihan mikä muu tahansa. Minun suusta tuo "nouse" tuli niin luonnollisesti kun temppua opetin, että päätin valita sen. 


Temppu: Istuminen tassut ylhäälläTempun taso: 2/3, 3/3, riippuen koiran tasapainokyvystä.Temppu sopii: Aikuisille koirille, erityisesti sirorakenteisille. Ei kasvuiässä oleville.Ohje temppuun allaolevassa videossa:


Esimerkkipätkiä oli hieman haastava ottaa, koska Tipsu osasi tempun jo valmiiksi. Toivottavasti kuitenkin ymmärrätte ohjeet! Huomatkaa, että temppua joutuu harjoitella luultavasti kauan, koska koira joutuu keskittyä tasapainoilemiseen samalla kun opettelee temppua. Muista kuitenkin aloittaa aivan pienistä pätkistä, ja pidentää koiran osaamisen mukaan tempun pituutta. 
Onnea harjoitteluun!

6 kommenttia:

 1. Ens kerralla laita jotain musiikkia näihin videoihin :) Ihan vaan jotain taustalle, ei tarvi olla mikään tietty biisi tai sopia temppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin tuota, mutta hoksasin vasta kun olin liittänyt videon postaukseen. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Kiva blogi! Täytyy jäädä seurailemaan. :) Suosittelen muuten, että esim. tähän ja muihin vaativampiin temppuihin kannattaa laittaa jonkinlainen muistutus koulutettavan koiran iästä. Kurre esimerkiksi ei ole kehittyvän pennun, vaan vasta aikuisen koiran temppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin tärkeä asia, joka täytyy ottaa huomioon! Lisäämpäs sen vielä tähän postaukseen :) Tervetuloa seuraamaan!

   Poista
 3. Tätä ollaan Dinan kanssa harjoiteltu noin kuukausi ahkerasti. Dina ei alussa pysynyt ollenkaan pystyssä ja täytyi tukea käsillä sitä. Nyt kuitenkin osaa jo noin 10 sekuntia pysyä asennossa, mutta vain niin että pidät namikättä sen pään yläpuolella/vähän yläviistossa. Osaisitko sanoa kuinka pystyisin alkaa harjoittelemaan Dinan kanssa etäisyyttä tempun kanssa eli niin että itse seisoisin vaikka parin metrin päässä Dinasta, mutta silti se pysyisi asennossa? Esimerkiksi kuvatessa etäisyys olisi kätevä juttu:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. Tuota ongelmaa meillä ei tainnutkaan olla tai sitten ohjasin koiraa jotenkin siitä kummemmin ajattelematta. Auttaiskohan jos ensin lisäisit etäisyyttä ylöspäin ja sitten kun se onnistuu niin sieltä ylhäältä kättä vähän kerrallaan kauemmas ja jos laskeutuu asennosta niin pikkusen lähemmäksi ja toistoa. Ja silloin ei kannata palkata jos laskeutuu, vaan sen jälkeen onnistunut yritys jolloin palkan saa antaa :) Toivottavasti nämä nyt auttaisi :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!