1.1.2016

Mielipide : sähköimpulsseja koiralle

Kävin kurkkaamassa taas teidän postaustoiveita tuolta arvontapostauksen kommenttilaatikosta. Laitoin merkille, että monet toivoivat mielipidepostauksia. En oo tehnyt näitä montaakaan (ehkä yhden?), koska koen jotenkin, että mulla on hyvin samanlaiset mielipiteet, kuin lähes kaikilla koiraihmisillä, enkä näin ollen kuvittele herättäväni mielipiteillä kovin suurta keskusteluvyöryä. Mielipiteitä on kuitenkin kiva tuoda esiin ja katsoa sitten, mitä mieltä muut asiasta ovat. No piipahdin sitten Facebookin Koirat -ryhmässä katsomassa, mistä aiheesta koiraihmiset tällä kertaa väittelee. Siellä pyörii ne muutamat vakkariaiheet aina uudestaan ja uudestaan. Tiedättehän - sudet, myrkytys, sekarotuisten kasvatus, jonkun koiralla on ylimääräisiä kiloja tai joku on pukenut koiransa päälle kuonopannan tai sähköimpulssipannan. BINGO, koirankoulutuksen apuvälineet - niistä me keskustellaan tänään! Nyt aloitetaan sähköä käyttävistä apuvälineistä ja myöhemmin jatketaan muilla apuvälineillä.

IMG_5812ggkg
Apuvälineiden käyttö koirankoulutuksessa herättää hyvinkin ristiriitaisia tunteita. Nyt en siis tarkoita nameja, leluja ja naksutinta vaan esimerkiksi sitruunapantaa, reaktiovaljaita ja kuonokoppaa. Toisten mielestä ne ovat ok, jos ne eivät satuta koiraa. Toisten mielestä koiraa pitäisi pystyä hallitsemaan ilman apuvälineitä ja jos et pysty, sinulla ei kuuluisi olla koiraa. Toisten mielestä myös kipua aiheuttavia apuvälineitä voi käyttää, koska siinähän se koira oppii, kun tekee huonon jutun ja saa kipua sen seurauksena. Toisten mielestä jotakin apuvälinettä voi käyttää, jos sitä käyttää vain väliaikaisesti ja huolellisesti. Minä itse kuulun kategoriaan: Apuvälinettä voi käyttää, jos se ei aiheuta juurikaan kipua, sitä käytetään vastuullisesti ja se on tarpeen, eli muut koulutustavat on jo kokeiltu. Nyt tietenkin mielipide riippuu myös siitä, minkälaista apuvälinettä käytetään, minkälaiseen koiraan ja mihin tarkoitukseen. 

Päätin sitten kysellä FB:n Koirat -ryhmässä asiasta. Kysyin, mitä mieltä koiranomistajat ovat näistä apuvälineistä. Ovatko he käyttäneet niitä, ovatko kokeneet tarpeellisiksi ynnä muuta sellaista. Yksi koiranomistaja kertoi hoitokoirasta, jolla oli ollut käytössä haukunestopanta. Panta oli tunnistanut "haukkumiseksi" leikkimisestä tulleet äänet ja reagoinut niihin. Koira oli tietysti lopettanut leikkimisen pannan antaman rangaistuksen takia ja luullut tehneensä väärin. Tällaiset välineet voivat siis aiheuttaa tällä tapaa vahinkoa. Kyseessä oli ilmeisesti ollut sitruunapanta, mutta se ei nyt tässä tapauksessa ollut asian pointti. Itselleni tuli mieleen pihavahdit. Pihavahteja myydään Suomessakin ja niillä olisi tarkoitus opettaa koira pysymään oman pihan rajojen sisäpuolella. Pihan rajalle, maan alle asennetaan lanka, joka tunnistaa jos koiran kaulassa oleva panta menee rajan yli. Kun koira astuu rajan yli, panta antaa pienen sähköiskun koiran kaulaan. Itse aikoinaan mietin tätä vaihtoehtoa, kun Tipsu kaikessa jääräpäisyydessään ei pysynyt pihassa vapaana. Mutta ajatelkaapa tilannetta käytännössä: Koira astuu rajan yli ja saa sähköiskun. Jos koira sattuukin samalla näkemään esimerkiksi tiellä menevän toisen koiran, se saattaa yhdistää sähköiskun antaman kivun tähän toiseen koiraan. Kas näin, koira saa huonon kokemuksen toisiin koiriin liittyen, joka voi muuttaa koko koiran käsityksen muista koirista. Muutenkin näen silmissäni sen, miten Tipsu juoksisi rajan yli vapaus mielessään, sähköisku vain napsahtaisi rajanylityskohdassa ja koira pakenisi naapurin puolelle. Toki en löytänyt tietoa siitä, antaako panta sähköiskuja silloinkin, kun koira on rajan ulkopuolella vai vain silloin, kun se ylittää rajan. Antaahan nuo pannat äänimerkkejä, kun koira lähestyy rajaa, mutta en usko, että Tipsun kaltaista koiraa ne juurikaan hidastaisi. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta luulisin näin, että panta antaa sähköiskun myös silloin, kun koira tulee takaisin pihaan ja ylittää rajan. Tällöinhän panta rankaisee hyvästä käytöksestä. Jos panta ei kuitenkaan anna sähköiskua tuossa tilanteessa, luulen, että moni koira ainakin luulisi sen antavan ja välttelisi menemistä siihen alueelle, missä sai karatessaan sähköiskun. En siis missään nimessä käyttäisi pihavahtia rajojen opettelemiseen. Mieluummin pidän koiran kytkettynä koko ikänsä, jos mikään muukaan koulutustapa ei tuota tulosta.
IMG_5812
On olemassa myös toinen sähköimpulssia käyttävä koulutusväline, josta minulla on mielipiteeni. Kauko-ohjattava sähköpanta. En tiedä ovatko nämä edes Suomessa sallittuja, mutta kuulin erään henkilön tällaista käyttäneen koiralla, joka oli vasta alkanut menemään yhä kauemmaksi omistajastaan vapaana ollessa. Itse olen sitä mieltä, että, kun muut keinot on käytetty, voi tämän tyylistä pantaa käyttää tietynlaisille koirille. Jos tunnet koirasi, tiedät, miten koira tulee reagoimaan pannan antamaan impulssiin. Minä tunnen Tipsun ja tiedän, että sitä ei kiinnostaisi yksi pieni napsautus kaulan kohdalla. Tehot pitäisi olla niin suurella, että isku kävisi oikeasti kipeää. Mutta sellaista en hyväksy. Se koira, jolle tiedän tuota pantaa käytetyn, oli melko nuori seurakoira, jota ei ilmeisesti vain kiinnostanut pysyä lähellä omistajaa. Itse olisin yrittänyt ensin muut koiraystävällisemmät keinot, mutta tämän koiran omistaja päätti ostaa tällaisen kauko-ohjattavan impulssipannan. Hän oli sovittanut sitä itselleen, jotta tietää millaiselta isku tuntuu ja kuinka voimakas se on. No sehän tuntui vain hyttysenpistolta, joten hän laittoi sen koiralle. Koulutukseen oli riittänyt vain yksi sähköisku, jota koira oli lähinnä vain säikähtänyt - sen jälkeen pantaa ei ole tarvittu ja koira on pysynyt lähellä. Luulen, että koska koiralle riitti tuollainen opetus, olisi se oppinut asian myös monella muulla tapaa helposti. Sähköpannasta lievempi versio, sitruunapanta, olisi mitä luultavimmin toiminut aivan yhtä tehokkaasti tuottamatta yhtään kipua. En kuitenkaan näe tuossa tilanteessa sähköpannan käyttöä mitenkään älyttömän vääränä ja hirveänä tapana, koska impulssi oli hyvin pieni ja omistaja luultavasti tunsi koiransa ja arveli, että koira oppii asian yhdestä impulssista ja näin ollen pantaa ei tarvitse ottaa pidempiaikaiseen käyttöön. 

Sitten on vielä haukunestoon omat sähköpantansa. Se on kaiken kaikkiaan aika tyhmää hommaa käyttää haukunestoon mitä tahansa haukunestopantaa. Kun yritetään saada koira pysymään haukkumatta, täytyy pohtia syytä haukkumiselle ja lähteä selvittämään ongelmaa syvemmältä. Jos itse syytä haukkumiselle ei etsitä ja hoideta kuntoon, vaan lähdetään suoraan kouluttamaan haukkuminen pois, käy luultavasti niin, että koiralla tulee haukkumisen tilalle jokin toinen käytös. Esimerkiksi, jos koira panikoi yksin kotona ollessaan ja ilmaisee paniikin haukkumalla, sinä laitat sille haukunestopannan ja se oppii sen avulla olemaan haukkumatta. Et ratkaissut muutakuin haukkumisen - koira on edelleen paniikissa yksin ollessaan, mutta se ei voi purkaa ahdistusta haukkumalla --> koiralla ilmaantuu luultavasti jokin toinen käytös purkaa ahdistusta. Se voi olla esimerkiksi tavaroiden pureskelu tai oven raapiminen. Sanoisin siis, että koiralla ei voi koskaan olla ongelmana pelkkä haukkuminen. Haukkumiselle on aina syynsä, joka pitää löytää ja kouluttaa pois.

Ymmärrän haukunestopantojen (sitruuna, ultraääni)  käytön sellaisessa tilanteessa, jossa koira haukkuu yksin ollessaan esim. kerrostalossa ja tämän takia asunnosta meinaa tulla häätö. Silloin haukkuminen täytyy saada nopeasti kuriin, joka saattaa onnistua pannan avulla. Kuitenkin myös silloin täytyisi samalla yrittää saada koiran olo rauhalliseksi yksinoloharjoituksien avulla. 


Heräsikö jotain ajatuksia? 
Ois kiva keskustella aiheesta!

25 kommenttia:

 1. Tiedän yhden tapauksen jossa oli käytössä "näkymätön aita". Siinä lanka viritetään rajattavan alueen ympäri, ei suinkaan maan alle, vaan näkösälle. Kun koira lähestyy aitaa pannasta kuuluu olikohan ensin 1m päästä ja sitten 50cm päästä varotus piippaukset (tai 50cm ja 25cm) ennen varsinaista tälliä. En kuitenkaan pidä tätä kauhean hyvänä, en sen takia että koira katsoo muualle ja pitää naapurin koiraa pahan syynä, vaan sen takia että on muitakin vaihtoehtoja. Tietenkin pitää myös miettiä millaiselle koiralle noita sähköpantoja oikeasti käytetään. Itse en missään tilahteessa käyttäisi omalle koiralleni sähköpantaa koulutusapuna, ja todellakin pitää tietää miten sitä voi käyttää niin että siitä on hyötyä eikä haittaa, olen keskustellut näistä muutamien kouluttajien ja harrastajien kanssa ja saanut käsityksen että ihan kuka vaan ei edes osaa oikealla kohdalla antaa sitä sähköä. Ei sillä että pitäisikään. Mutta työkoirille jotka työskentelevät erittäin korkeassa vietissä näitä edelleen käytetään.. ikävä kyllä. Lähtisin mielummin rakentamaan työkoiraa matalaviettisemmistä yksilöistä jolloin hallittavuus paranee ja työkyvyn kesto pitenee.

  Sitruunapantaa ei mielestäni pidä edes käyttää silloin kun koira leikkii tai kun ihmiset ovat kotona. Haukunnan pois kitkemiseksi silloin kun ihmiset ovat paikalla on parempia ja koiralle selkeämpiäkin keinoja. Yksinolojen avuksi mielestäni aivan pätevä apu, vahtivalle koiralle. Eroahdisteinen sen sijaan saattaa vain traumatisoitua lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään, että se piippausvaroitus tulee vasta noin lähellä rajaa. Tuskin moni koira edes kerkeää huomata tuota varoitusta, jos juoksee kovalla vauhdilla pihasta.

   Jep, sanoin tuosta, että hyväksyn nää jutut jollain tapaa, jos muut keinot on käytetty. Mutta tosiaan niitä muita keinoja ja aikaa on paljon ja lisäksi itse omistajakaan ei heti osaa jotain koulutustapaa, eli jos jokin tapa ei tuota hetkessä tulosta, voi kyse olla (usein onkin) kouluttajassa. Eli toisaalta kenelläkään ei voi tulla tilannetta, missä minun mielestäni tuota keinoa tarvitsisi käyttää.

   En hoksannutkaan ottaa esiin nuita muita haukkumisjuttuja, kuin tuon eroahdistukseen liittyvän. Tosiaan nyt, kun mietin tuota, niin vahtivan koiran haukkumisen tuo voisi lopettaakin (paitsi edelleen vahtiminen olisi ongelmana, etenkin jos koiralla ilmenee sen takia jotain muutakin huonoa käytöstä). Tuossa tilanteessa olisi siis mielestäni parempi saada se vahtiminen loppumaan, eikä pelkkä haukkuminen, jos siis on aikaa kouluttaa eikä häätö asunnosta uhkaa. Yksi mahdollinen ratkaisu vahtimisen lopettamiseen vois olla vaikka verhot ikkunan eteen. Joka ei tietenkään riitä kaikille koirille... Kun lopetetaan koko koiran huono käytös, tässä tapauksessa vahtiminen, on koirallakin parempi olla :)

   Poista
 2. Mun mielestä nuo rangaistukseen perustuvat koirankoulutuksen "apuvälineet" kertovat lähinnä kouluttajan taidottomuudesta (tai laiskuudesta), enkä itse ainakaan näin äkkiseltään keksi ainoatakaan tapausta missä sähköpanta voisi olla hyväksyttävä koulutuksen apuväline. Tästä varmaan käykin jo aika hyvin ilmi että kannatan vain positiiviseen vahvistamiseen ja palkitsemiseen perustuvaa koirankoulutusta. :)

  Mun on myöskin hyvin vaikea kuvitella, että tuo pihavahti olisi kovin toimiva systeemi. Kuten itsekin sanoit, niin todennäköisesti koira lähtee pihalta esimerkiksi toisen koiran luokse, ja yhdistää näin ollen sähköiskun siihen toiseen koiraan. Tälläinen negatiivisen rangaistuksen käyttäminen koulutuksessa vaatii kouluttajalta todella paljon (taitoa?), koska on pystyttävä varmistamaan, että koira yhdistää negatiivisen palautteen juuri siihen mihin on tarkoituskin. Ja ne jotka näitä pantoja päätyvät ostamaan, tuskin ovat niitä koirankoulutuksen mestareita... :D

  Sitruunapanta ym. voi olla tosiaan hetkellisesti hyvä apuväline esim. haukkuvan koiran hillitsemisessä kerrostalossa, mutta sekään ei mun mielestä saisi olla mikään pysyvä ratkaisu, vaan ongelmaan olisi puututtava ensisijaisesti koulutuksen kautta. :)

  Kiinnostava aihe kyllä ja herättää varmasti paljon keskustelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, syynä tosin voi olla myös ajanpuute, joissain tapauksissa. Esim. juurikin tuon haukunestopannan käyttö siinä tilanteessa, jos asunnosta meinaa tulla häätö haukkumisen takia. Muita tilanteita en nyt äkkiseltään ainakaan keksi, missä tuollaisia apuvälineitä olisi pakollinen tarve käyttää.

   Tää on kyllä just sellanen aihe taas, josta riittää keskusteltavaa! :)

   Poista
 3. Ajatuksia herättävä kirjoitus! Mulla kun ei paljon ole kokemuksia haukkuvista koirista, niin mietityttää siinä moni asia. Miten saa koiralta koulutettua pois haukkumisen kotona, joka johtuu naapurista kuuluvista äänistä, joita itse tuskin kuulee? Entä aamulla klo 6 aikaan, kun itse on juuri ja juuri heräämässä ja koira huomaa sen ja on niin intoa täynnä ettei pysy housuissaan? :) itse kun haluaisi vielä vähän pitempään nukkua, jos pystyis.. Entä naapuripihassa olevalle koiralle tai ihmisille haukkuminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo myöskään haukkumisen pois kouluttamisesta kokemusta. Tipsu haukkuu joskus ikkunalla, jos joku menee tiellä. Tuolloin komennetaan se pois ikkunalta ja päästetään takaisin kun hiljenee. Oppii siis, että ikkunalla saa olla ja katsella, kunhan ei vahdi ja hauku. Tipsu haukkuu myös joskus leikkiessään, jos alkaa käymään ylikierroksilla. Silloin lopetetaan leikkiminen heti, kun haukahdus kuuluu. Eli koira oppii, että leikkiä saa, jos ei hauku. Jotkut koiranomistajat hyväksyvät koiriltaan haukkumisen leikkiessä, mutta minä en. On meinaan niin iso ääni Tipsun haukahduksessa :D

   Noihin sun ongelmiin en oikeen osaa vastata, kun ei ole kokemusta. Sellaisen vinkin oon kuullut, että voi opettaa koiran haukkumaan käskystä, kun se on oppinut sen, opetetaan se lopettamaan se haukkuminen käskystä. Ei mitään tietoa toimiiko tuollainen oikeasti millekään koiralle, mutta voihan sitä kokeilla :)

   Poista
  2. Tää on just se ongelma, kukaan ei oikein osaa sanoa, miten haukkumisen saa loppumaan. Niin sitten ihmiset turvautuu näihin sitruuna ym, pantoihin. Itse suhtaudun myös hyvin skeptisesti niihin, mutta joskus tilanne voi olla vaan niin epätoivoinen..

   Poista
 4. Mä en kyllä ihan usko noihin sähkö- ja sitruunapantoihin tai muihin vastaaviin. Kuten Hennikin sanoi, musta se kertoo vain kouluttajan taitamattomuudesta tai laiskuudesta. Kesällä olin aika epätoivonen Riemun karkailun suhteen, ja mietin sitruunapantojen käyttämistä vapaanaollessa. Sit tulin miettineeks just sitä, että jos Riemu vaikka näkee hattupäisen henkilön samalla hetkellä kun koira saa sanktion, niin se on varmaan yhdistää tän inhottavan kokemuksen hattu-tyyppiin, joten luovuin tästä ajatuksesta. Etenkin kun Riemu tuskin tämmöseen alistuis :D Tulis sitten kaksi ongelmaa yhdellä iskulla, karkailu ja pelko.

  Mutta tosi hyvä postaus ja anteeks tosi sekavasta kommentista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut lainkaan sekava kommentti :)

   Tsemppiä Riemun kouluttamiseen. Toivottavasti löydät jonkun tavan, millä se oppii pysymään pihassa, vai onkohan löytynyt jo? Sitruunapanta ei tosiaan ois ollut kovin hyvä idea.. :D

   Poista
 5. Kaverin lapinkoira on kova haukkumaan, ja rivarissa asuessaan koiralla oli sellainen haukunestopanta joka olisi suihkinut sitruunaa, mutta kaveri ei koskaan täyttänyt sitä. Eli jos koira haukahti niin panta suihkaisi vain ilmaa ja koira hiljeni.

  Olen myös miettinyt niitä pihalla olevia haukkuvahteja jotka koiran haukkuessa päästävät ultraääntä, niin onko ne jotenkin parempia sitten? Ja toimivatko edes?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, tuokin mahdollisuus näköjään on noissa sitruunapannoissa. Joillekin koirille voi riittää noinkin pieni rangaistus, olikohan haukkumisyritykset loppuneet kaverisi koiralla kokonaan pannan takia?

   Samat ongelmathan niissä ultraääntä päästävissä pannoissa on kun sähköpannoissakin. Eli rangaistus saattaa tulla huonoon aikaan --> koiralle voi tulla pelko jostakin esimerkiksi ohi kulkevasta koirasta tai se ei muuten vaan yhdistä rangaistusta karkaamiseen. Rangaistus on vaan eri. En suosittele siis mitään pihavahtia tuon takia.

   Poista
 6. Joskus koirat, joilla käytetään haukunestopantoja myös huutaa huvikseen tai vahtiviettiään. Ei paniikkia vaan turhaa vahtimista, jota valpas ja itseään ilmaiseva koira nopeasti alkaa stressaamaan. Tällöin jonkunlainen haukunestopanta on simppeleimmillään oikotie onneen ja hiljaisuuteen, enkä ymmärrä missä mittapuulla sen käyttö tuossa tilanteessa olisi väärin. Kun on hankittu koiralle sopiva panta tai muu masiina, joka myös ihmisen ollessa poissa antaa aina samanlaisen palautteen ja se koira tosiaan uskoo jo ensimmäistä muistutusta, niin miksi suotta mennä vaikeamman kautta ja alkaa väen vängällä ehdollistamaan ja tekemään hullusti töitä sen eteen? Tottakai jos kyseessä on koiran ahdistus niin pitää kahdesti miettiä mikä tapa sille sopii ja mikä ei, mutta lähtökohtana en itse ymmärrä jos pitää teilata valtavasti tehokkaitakin koulutusvälineitä siksi koska aina voi tehdä positiivisesti. Ja näiltä ihmisiltä tuntuu olevan hukassa muutenkin se, että mikä on aktivoiva pakote ja miten se koulutetaan. Se nimittäin pitää opettaa erikseen. jokainen kerta kun koira saa pakotteen se saa alussa palkan vaikka lelusta. Se oppii, että kun tulee pakote, se on hyvä asia koska sitten tulee heti palkka. Se taas saa koiran terästäytymään pakotteen tullessa ja skarppaamaan, niin että koira aktivoi itsensä tekemään skarpimmin kun tietää, että lelu on tulossa. Ei eroa mitenkään hups-sanan opettamisesta, vahingoittaa koiraa ihan yhtä paljon. Ja itse kaukosäädinsähköpannasta, niin se on Suomessa laiton, mutta itse käyttäisin sitä heti luoksetulon opettamiseen jos voisin. Homman voi tehdä monella tapaa mutta koiran tärkein käsky ikinä on luoksetulo, koiran kuuluu saada nauttia vapaudesta ja sen on ehdottomasti oltava hallinnassa. Kärpäsenkakalta tuntuva tujaus voi pelastaa koiran hengen jos se lähtee rusakon perään ja ylittää tietä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kirjoitinkin tonne aiempaan kommenttiin, etten huomannut ottaa esille muita esimerkkejä tuosta haukkumisesta. Huvikseen haukkumiseen ihan ok ratkaisu jokin haukunestopanta, mutta vahtiviettiin miettisin vielä. Niin kuin tuonne aiempaan kommenttiin kirjoitin, kannattaisi siinä tapauksessa kouluttaa koko vahtivietti pois, jotta koirallakin on mukavempi olla.

   Itse kannatan positiivista kouluttamista, mutta sen lisäksi myös rankaisen ja komennan tietyissä tilanteissa. Sitä en ymmärrä, että jätettäisiin huono käytös aina huomioimatta ja palkattaisiin hyvästä käytöksestä. Ei se huomiotta jättäminen joka asiaan toimi. Enkä myöskään ole täysin näiden nopeiden rankaisua käyttävien apuvälineiden käyttöä vastaankaan. Jos ne eivät satu tai niitä ei käytetä suutuspäissään niin tietynlaisille koirille se on ihan ok käyttää sellaista.

   Mua häiritsee näissä kuitenkin se, että koiraa kontrolloidaan pelolla. Jollekin koiralle saattaa jäädä traumoja ihan vaan sitruunapannan suihkauksestakin. Koira saattaa siitä johtuen olla ulkona vapaana ollessaan aina varuillaan ja hieman peloissaan, että mitäs jos kuitenkin tulee taas se suihkaus. Ja tämän takia pitää se oma koira tuntea, jolle sitä apuvälinettä aikoo käyttää.

   Luoksetulo on kyllä tosi tärkeä osata tuon turvallisuudenkin kannalta. Täytyy kuitenkin muistaa, että edes sähköpannalla ei voi saada täysin sataprosenttista luoksetuloa koiralleen. Pahinta olisi se, että joku kokematon laittaa koiralleen sähköpannan, koira juoksee tien lähelle, omistaja antaa impulssin ja koira säikähtää sitä. Kaikilla koirilla ei tule mieleen kipittää kiltisti omistajan luokse, vaan jotkut voivat mennä pienestäkin pistosta paniikkiin ja juosta juuri vastakkaiseen suuntaan kipua pakoon.

   Poista
 7. Tosi kiva postaus! Mukavaa kuulla teidän mielipiteitä. Olen täysin sitä mieltä, että ihmiset usein heräävät ajattelemaan tätä asiaa vasta sitten, kun koiralle on syntynyt ongelma tästä. Jokainen ihminen (oma mielipiteeni) itse tuo itsellensä huonon "maineen" kun sortuu niin rajukäyttöisiin "apuvälineisiin", vaikka ongelma on täysin saatavana kytkettävissä omanlaisellaan positiivisella koulutusmenetelmällä. Kuonopanta on ok, jos sitä käytetään vain siksi, että koira näyttää helposti hampaitaan ja saattaa purra, ei muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo eipä sitä monet ajattele, että mitä vahinkoa jokin voi aiheuttaa. Sitten vasta hoksataan kun ongelma on jo tullut..

   Tarkotitkohan kuonokoppaa? Kuonopantahan ei estä puremista ainakaan täysin varmasti ja on tarkoitettu hihnakoulutukseen.

   Poista
  2. Siihen tuli kirjoitusvirhe... ;)

   Poista
 8. Mullahan oli Nellille ultraäänipanta silloin, kun se oli vasta tullut mulle. Käytin sitä ainoastaan kerrostaloasunnossa sisällä, kun koira haukkui joka risausta. Eihän siitä pitkään ollut hyötyä, kun se oppi haukkumaan niin ettei panta reagoinut. Toki haukku ei sen jälkeen ollut yhtä terävä kuin aiemmin. Ajan kanssa koira rauhoittui ja kun se pikkuhiljaa pääsi peloistaan ja traumoistaan yli ja alkoi luottaa ihmisiin, niin haukkuminenkin väheni huomattavasti. Mutta alussa oli hieman apua ultraäänipannasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se tosiaan olikin. Tuo ultraäänipanta oliki Nellille hyvä, kun eihän sitä paljon komennukset kiinnostanut. Jäärä :D

   Poista
 9. Minusta ei kannattaisi käyttää mitään pantoja jos haukkuu koira. Jos asuu alueella jossa haukkuminen haittaa etsii koiraa joka ei hauku paljoa. Koirahan kun oppii mistä sitä kielletään se ei hallua tehdä niin toruu sitä aina tai ottaa nenästä kiinni ja sanoo "ei". uskon että, varmasti kaikilla koirilla ei toimi koska osa on niin jääräpäisiä. Turhahan siinä on aiheuttaa kipua koiralle jos voi asian tehdä hellä varaisesti. Kuonokoppakin on minusta huono koulutuksessa koska jos koira haukkuu sen sisällä/ saa haukuttua niin se voi painaa nenää ikavasti ja tuntua tosi ikävälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole ihan helppoa etsiä koiraa, joka ei hauku. Ja jollekin henkilölle ne haukkuvatkin koirat on laitettava asumaan. Jotkut koirat tosiaan oppii pelkällä kieltämisellä, mutta vaikeammille tapauksille on ihan ookoo käyttää jotain haukunestopantaa, joka ei aiheuta kipua. Esim. sitruunapanta ja ultraäänipanta eivät aiheuta kipua, vaan saa koiran ainoastaan tuntemaan olonsa epämukavaksi.

   Kuonokoppia on tietääkseni olemassa sellaisia, missä mahtuu läähättämään, juomaan vettä ja haukkumaankin. Mutta niistä lisää myöhemmin tulevassa tekstissä!

   Poista
 10. Mielenkiintoinen postaus :) Mun kaverin koiralla on ollut sitruunapanta käytössä yksinolojen ajan. Milläs silloin kiellät herkkähaukkuista koiraa? Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään heikkohermoinen pehmopallero, joten mun mielestä sitruunapanta oli ihan bueno käyttää jo ennen, kuin mitään uber ongelmaa pääsee edes syntymään. Nyt riittää, että koiralla on se kapseli kaulassa, joka ei edes toimi, mutta silti ei hauku :D

  Omilla koirillani on kuonopannat. Käytän niitä remmilenkeillä jos mulla on molemmat koirat, sekä ihmisvilinässä jolloin en voi täysin hallita ympäristön muuttujia. Vedonestoon en niitä käyttäisi, meillä kumpikin koira menee kuonopanta päässä vähän iisimmin, mutta vetävät kyllä vaikka niskamutkalla, jos kokevat tarpeelliseksi. Ja kyllä, kuonopannan käyttö on ehkä vähän laiskuutta, mutta miten monta kissa me oltaiskaan lenkillä tapettu ilman kuonopantoja... :D Luulenpa että ihmiset on tähän valintaan tyytyväisempiä, kuin että epätoivosesti nakkipalkalla harjoittelisin ohituksia, kun se ei selkeästi auta. Tosiaan siis juuri kun olin kuonopannat hankkinut, tuli joku lenkkeilijä meitä kissan kanssa vastaan. Koirat meni ihan iisisti ohi, mutta kyllä Tuikusta näki, miten silmät muljuivat päässä ja sisällä kuohui. Riistaviettiä kun ei voi kouluttaa pois, miten vain halusikin ja niin kauan kuin kissoja lenkkeilee täällä missä sattuu, mun koirilla pysyy kuonopannat :D ihan vaan ettei mitään satu ja hallittavuus paranee huisisti.

  Yleisestikin toimiva koulutustapa/metodi tuottaa tulosta jo muutamilla toistoilla, ei niin että vuositolkulla syötetään nakkia ja naksautellaan oikeasta toiminnasta, siinä toivossa, että koira joskus oppii. Ei toivotusta käytöksestä pitää huomauttaa, koiranmukaisesti, ei meilläkään junnun sanktiot oo samanlaiset, kuin aikuisen ja perusluonteeltaan kovemman koiran :D

  Ja jos lähdetään oikein nipottamaan hallittavuudesta ja laiskuudesta. Niin miksi ihmeessä kukaan käyttää koirallaan hihnaa ja pantaa, jos koiran saa kerran toimimaan ajatuksen voimalla ;) niinpä. Mutta tosiaan kohtuus kaikessa ja noista pihavahdeista ja sähköjutuista mulla ei oo kokemusta. Viimeisenä vaihtoehtona käyttäisin sähköä, jos koiralta pitää saada jokin sille vaarallinen käytös kitkettyä pois ja tuloksia pitäisi saada nopeasti. Esimerkkinä vaikka joku autojen renkaisiin hyökkääminen, sitä ei kauheen montaa kertaaa viitsi harjoitella niin, että koira hyökkää renkaaseen kiellosta huolimatta. Mutta nää on näitä monisyisiä harvinaisuuksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä ratkaisu tuo sitruunapanta kaverisi koiralla. Eipä sitä töistä ja koulusta käsin paljoa siihen haukkumiseen pysty vaikuttamaan.

   Mulla on kans Tipsulle kuonopanta (josta kirjoitan myöhemmässä postauksessa). Varsinkin ison koiran kanssa on kuonopanta vaikka varmuuden vuoksi parempi laittaa. Tuikullakin varmasti löytyy sitä fyysistä voimaa tahdonvoiman lisäksi, että tositilanteessa ilman kuonopantaa ei monikaan pitäisi sitä hallinnassa.. :D Nuo tienvarsilla piileskelevät kissat on aika riski tosiaan! Tipsunkin suuhun on meinannut pari jäädä. Onneksi nuo tapaukset on olleet vikkeliä jaloistaan ja kerenneet karkuun :D

   Poista
 11. Niin ja vielä kuonokopasta! Mulla oli Vilkulle pentuna koppa sen jälkeen, kun se söi sieniä ja meinasi kuolla. Hankinnassa on nyt uudet kennelkopat, ihan siksi että koirat eivät syö mitään myrkyllistä ja käytän myös silloin, kun juoksutan koiria vapaana uusien tuttavuuksien kanssa. Vahinkojen ehkäisyä? Mieluummin parinkympin koppa, kuin koiran kuoppaus :D

  VastaaPoista
 12. Todella hyvä kirjoitus! Itse en ole kyseisiä "apuvälineitä" käyttänyt, enkä koskaan kokisi niiden käyttöä hyväksi, tai edes hyväksyttäväksi. Itselläni on nuori metsästyskoira, joka asuu siis ulkona. Ihan pienenä ongelmana oli pureminen, joka on vähentynyt huomattavasti johdonmukaisen koulutuksen myötä. Mitä luulet, voisiko esim. johonkin sähköpantaan asettaa sen tyylisen asetuksen, että se antaisi pienen sähköiskun koiran puraistessa? Ei todellakaan sillä, että haluaisin sellaista käyttää, en missään nimessä!
  Haukunestopantoja ei mielestäni kannata varsinkaan metsästyskoiralla käyttää, sillä silloin koko koira menee metsästyksen (ja miksei muunkin) saralla aivan pihalle. Sen tarkoitushan olisi haukkua hirviä, peuroja yms., mutta jos siltä kielletään jo kotipihassa haukkuminen, ei se luultavasti hauku hirvi/peurametsälläkään. Muussakaan tapauksessa en hyväksyisi minkäänlaisia koiraa edes hiukkaa satuttavia apuvälineitä.
  Jos oman koiran kanssa ei pärjää, pitäisi minun mielestäni kysyä apua joltakulta, joka on kouluttanut monia ongelmakoiria, tai sitten ihan koirankouluttajalta. Näin koiralle ei koituisi kipua, eikä siitä tulisi agressiivinen. Koirasta voi ainakin tietääkseni tulla agressiivinen, jos sitä sattuu koko ajan yms., joten taas tuli yksi syy siihen, miksen niitä käyttäisi. Jos omistaja kuitenkin tuntee koiransa todella hyvin, hän voi käyttää näitä äskenmainittuja apuvälineitä todella varovasti ja harkitsevaisesti.

  Olisi muuten kiva saada lisää mielipidekirjoituksia, ja itseäni kiinnostaisi kuristavat ja puolikuristavat pannat. Mitä mieltä olet niistä? Onko niiden käyttö mielestäsi sallittua? Oletko käyttänyt niitä? Minkälaisia kokemuksia sinulla on niistä, jos olet käyttänyt? Tuossa muutama asia, mitkä minua kiinnostaisi kuulla sinulta:) Kiva postaus!

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Empä usko, että on olemassa sellaista sähköpantaa, joka puraisuun reagoisi. En ainakaan keksi, että miten se panta tunnistaisi puraisun ja erottaisi sen vaikka luun puremisesta. Niitä kaukosäädettäviä sähköpantojahan on, joissa ihminen voi antaa nappia painamalla iskun. Muutenkin tuollaisessa tilanteessa, jossa koira puree, ei tosiaan kannata antaa enää mitään sähköiskua tms. Se luultavasti vain kiihdyttää lisää koiraa.

   Koirankouluttaja on aina hyvä vaihtoehto, etenkin jos koiralla olevan ongelman kanssa on vaikea elää. Mutta esimerkiksi itse en häiriöhaukkumisen takia viitsisi maksaa ongelmakoirankouluttajalle.

   Kiitos myös noista kysymyksistä. Katsotaan, mahtuisko nuo pantajutu seuraavaan apuväline -postaukseen vai teenkö niistä oman tekstin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!