22.2.2016

Mielipide : vedonestovälineet

Viimeksi käsiteltiin sähköllä toimivia koulutuksen apuvälineitä ja tänään kirjoittelen vedonestoon käytettävistä tarvikkeista.

IMG_1692
Vetäminenhän on yksi yleisimmistä käytösongelmista koirien keskuudessa. Sen estämiseen kehitellään jatkuvasti uusia apuvälineitä, joilla koiranomistajan olisi tarkoitus saada veto loppumaan. Itselleni on tullut eteen tällaisia vedonestovälineitä: kuonopanta, canny collar, kuristuspanta, reaktiovaljaat, vedonestovaljaat, ultraäänikoulutin, vyötärön ympärille kiristyvä hihna, rinnan ympärille kiristyvä hihna ja joustohihna. Jotkut käyttävät myös puolikuristavaa pantaa vedonestoon. Joko sillä periaatteella, että opettaa koiran hidastamaan vauhtia kun pannan ketjuosa kiristyy ja siitä kuuluu kilinää. Tai sitten kuristuspannan tyyliin valitsemalla puolikuristavasta pannasta pienen koon, joka koiran vetäessä kuristaa kaulaa.

Tipsu nyt ei ole varsinaisesti koskaan vetämällä vetänyt hihnassa. Aluksi meille tultuaan, se veti vain hieman, mutta sen lisäksi poukkoili hihnan päässä puolelta toiselle. Nykyään se vielä usein pitää pientä painetta hihnan päässä, jos haluaa kiireesti kotiin. Vieraissa paikoissa tuo vetää sitten ihan kunnolla, jos sattuu olemaan hyvät hajut. Se mihin itse olen vedonestovälinettä käyttänyt, on lähinnä remmiräyhääminen. Jaa mitä vedonestovälinettä? Kuonopantaa sekä reaktiovaljaita. Joustohihnakin on ollut käytössä, mutta sitä ei ostettu vedonestotarkoitukseen. Hihnassa poukkoilu on saatu loppumaan aloittamalla hihnakävelyn harjoittelu ihan alusta. Käytin siis kouluttamisessa lähinnä käskyjä, kehuja ja palkkaa. Ei mennä nyt kuitenkaan siihen aiheeseen tämän enempää.

IMG_1683
Varsinainen mielipiteeni vedonestovälineitä kohtaan tulee tässä: Miksipä ei, jos ne eivät aiheuta koiralle voimakasta tai pidempiaikaista kipua ja niitä käytetään oikein. Välineiden riskit täytyy ymmärtää, omistajan täytyy olla tutustunut tuotteeseen ja tuntea koiransa. Toki ensisijaisesti kannatan kokeilemaan ilman apuvälineitä tai pyrkimään alusta alkaen siihen, että koira ei opettelisi vetämisen jaloa taitoa. Jälkimmäinen ei välttämättä ole kaikille mahdollinen vaihtoehto, jos koira muuttaa luoksesi aikuisena ja vetää valmiiksi. 

Ennen näiden apuvälineiden käyttämistä kannattaa omasta mielestäni pohtia sitä, mikä oikeastaan on syy siihen vetämiseen. Se kun voi olla joku muukin kuin malttamattomuus. Esimerkkinä nyt heitän sen, että moni koira vetää kipua tai ahdistusta "pakoon". Eli esimerkiksi valjaat saattaa hiertää --> koira vetää ja kuvittelee pääsevänsä näin kivusta. Tällaisessa tapauksessa tuskin auttaa kuristuspanta tai muu kipua aiheuttava väline. Kun löydetään syy sille vetämiselle, auttaa se varmasti paljon siihen itse koulutukseen ja mahdollisesti sopivan vedonestohärpäkkeen löytämiseen. Vielä toinen syy vetämiselle, mistä voisin kertoa on se, että koira on jalostettu vetämään. Vaikka en vetokoiraroduista paljon tiedä, niin tiedän kuitenkin sen, että lähes kaikilla yksilöillä on ikäänkuin tarve vetää ja ne nauttivat siitä. Jos tällaiselle koiralle ei anneta työtä niin se vetämisinto voi esiintyä hihnassa vetämisenä. Siinä tapauksessa vois olla järkevin kehitellä tapa, jolla se koira saa luvan kanssa nauttia vetämisestä - sen jälkeen opetetaan erikseen hihnassa vetäminen pois. 

IMG_1616

"Hyi hyi, sinun koirallasi on kuristuspanta tai kuonopanta." Moni menee sanomaan tuntematta koiraa ja omistajaa. Kuristuspantahan ei ole joka tilanteessa mikään hirvitys. Moni pitää kuristuspantaa ihan peruspannan käyttötarkoituksessa vetämättömällä koiralla ja se on ihan ok minulle. Vedonestoonkin se on ok, jos koira on rauhallinen, kävelee vierellä ja pantaa ei käytetä pitkäaikaisesti. Jos taas katsotaan asiaa Tipsun näkövinkkelistä, niin eijjjei. Tuo kun näkee silmissään jäniksen, niin kuristuspanta ei hidastaisi menoa. Se vain aiheuttaisi kipua ja vaaraa.  
Kuonopantahan on myös oikein sopiva monelle koirakolle. Tiedän sitä käytettävän ns. varmuuden vuoksi ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos minulla olisi isompi ja voimakkaampi koira niin pukisin sille väistämättä talven liukkailla keleillä aina kuonopannan. Hallittavuus paranee ja kuonopanta ei aiheuta kipua eikä vaaraa, kun sitä käytetään oikein. Itse asiassa olen tänä talvena laittanut Tipsullekin välillä kuonopannan valjaiden kaveriksi. Jos sattuu lenkillä tulemaan toinen koira vastaan, siirrän hihnan valjaista kuonopantaan ja näin me päästään huomattavasti turvallisemmin ohi. Pärjätään me ilmankin sitä, eikä kuonopanta mitään täydellistä turvallisuutta anna. Se kuitenkin lisää turvallisuutta ja sekin on jo hyvä syy sen käyttöön. 

IMG_1628  
Ei se apuvälineiden käyttö kuitenkaan tee omistajasta hirviötä. Ehkä vähän laiskan, mutta sehän ei haittaa, jos saadaan tulosta aikaiseksi. Kivuttomasti. 

18 kommenttia:

 1. Meillä on kuonopannat remmilenkeillä (joita pyrin välttämään). Kuitenkin lenkit on niin paljon rennompia ja mukavampia koirillekin, kun ne eivät yritä riekkua koko ajan, turvallisempia minulle kun en kaadu ja kivempia vastaantulijoillekin. Remmilenkit ovat muutenkin yleensä kiireisiä ja hätäisiä, joten sitä pientä hetkeä ei viitsisi koiran kanssa tapella ohituksissa remmit solmussa :)

  Muuten meillä mennäänkin metsissä irti tai pitkissä hihnoissa ja milloin mitenkin. Mutta kun olen kuonopantoihin käsiksi päässyt niin en täällä taajamassa enää edes yritä ilman. Ihan jo siksi että 90% vastaantulijoista on oikeasti arvaamattomia, irtokoirat ja kaikenmaailman kissat joista jo viimeksikin paasasin :D Kuonopanta toimii noille vielä hihnaakin voimakkaampana pakotteena, ja rauhoittaa kumpaakin. En käyttäisi, jos jompi kumpi ei olisi tottunut ja esim. rimpuilisi hullun lailla näiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuonopanta vaikuttaa teillä näköjään tolleen henkisesti :D Mitäpä sitä turhaan oikeasti menee taistelemaan ilman kuonopantoja varsinkin kun se teillä vaikuttaa noin hyvin toimivan. Helpompaa ja kivempaa kaikille! :)

   Poista
  2. Mie kans käytän toisella koiralla (Tyynellä) kuonopantaa jos pitää lähteä oikeasti remmilenkille. Tilda vetää myös jonkin verran, ja ohitukset ei ole mallikkaita kummankaan osalta, mutta kun on toi kuonopanta niin Tyynen saa pidettyä helposti vierellä ja Tilda toimii käskyn alla. Käskynalla pysyminen on Tildalle hyyvin hankalaa jos mulla on toisessa kädessä ilman kuonopantaa vetävä Tyyne. Tyynelle kans kuonopanta on henkinen, se ei edes yritä vetää tai riekkua remmin päässä. Jos sillä pienellä avulla saan vähän rentoutta niihin harvoihin hihnalenkkeihin niin teen sen todellakin, varsinkaan kun se ei satuta koiraa millään tavalla.

   Jos remmilenkit olis meille jokapäiväisiä, opeteltaisiin me tietysti ohitukset kuntoon ilmankin kuonopantaa, mutta kun ne on sellanen kerran kk pakko (talvella ehkä vähän useammin, mutta sillonkaan sormet ei tarkene palkata :D) niin käytän meidän treeniajan mielummin johonkin muuhun. Ainahan toki löytyy joku kukkahattutäti ulisemaan että miksi mulla on kaksi koiraa jos en kykene niitä hallitsemaan ilman apuvälineitä. Mun mielestä se ilo minkä noi koirat saa toisistaan on paljon isompi, kuin se yksi kuonopanta. Ja kykenen kyllä, silloin se vaan on päätöntä räyhäämistä eikä kivaa mulle, sulle eikä kummankaan koirille.

   Poista
 2. Onko mitään kokemusta siitä, aiheuttaako reaktiovaljaat (tai muut) kuinka lihasjumeja? Itse voisin kuvitella, että ne aiheuttaa pitemmässä käytössä, koska ne kuitenkin ohjaa koiraa tiettyyn suuntaan. Sen takia niitä ei vissiin saiskaan käyttää jatkuvasti, vaan vain koulutuksen ajan. Rauhottaahan ne koiraa ja on apuna, mutta mikä on syy että koira rauhoittuu? Onko se kivun pelko? Sen takia en niitä käyttäisi joka päivä. Korjatkaa jos olen väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, empä ole koskaan ajatellut niiden aiheuttavan lihasjumeja. Sehän voi olla toki mahdollista! Tipsulla joskus kokeilin, mutta ei ne oikein sopineet niin jätettiin sitten pois.

   Reaktiovaljaathan ei aiheuta kipua, tai ei ainakaan pitäisi aiheuttaa kipua. Eikä ne pelkiltään poista vetämistä. Niiden pointtihan on olla apuna niin, että ne ohjaa koiraa omistajaan päin hihnan kiristyessä, jolloin omistajan on helpompi saada koiran huomio. Käsitän sen siis niin, että taluttaja hidastaa tai pysähtyy, kun hihna kiristyy --> koira kääntyy automaattisesti kohti taluttajaa ja näin koiraan saadaan kontaktia.

   Tuohon rauhottumiseen en osaa sanoa mitään. En itse ainakaan huomannut silloin Tipsun olevan sen rauhallisempi, oli päällä sitten reaktiovaljaat tai ihan normit. Tietenkin kun vetäminen vähenee niin sitä voi verrata rauhottumiseen, mutta tarkoititko jotain muuta? :)

   Poista
  2. Itse olen käyttänyt paljon reaktiovaljaita (niitä harmaa mustia, joita Victoria Stillwell suositteli joskus aikoinaan). Niistä on varmaan tullut jo joku uusi mallikin. Kuitenkin siis, en osannut/jaksanut kouluttaa koiraani olemaan vetämättä, niin ajattelin valjaiden olevan hyvä ratkaisu. Ja niin ne olikin, koira lopetti vetämisen ja aikuistuttuaan/totuttuuaan lenkkeilymaastoihin lopetti vetämisen. Nuo on vissiin vielä aika lempeä vaihtoehto, mitä käytin.

   Kuitenkin edelleen, kuten joku muukin sanoi, koira vetää oudoissa paikoissa, haistellessaan ym. Jonkin verran sitä pystyy hallitsemaan seuraa-käskyllä, mutta ei siitäkään mitään tule, että koko lenkki vedetään vaan seuraten. Olen siis itsekin huomannut, että reaktiovaljaat on tosi hyvät vieraissa paikoissa. Kun kävin ihan peruslääkärin tarkastuksessa reaktiovaljaat päällä, sitä sen enempää ajattelematta, lääkäri huomasi koiralla olevan selkä ja toinen lapa jumissa. Hän kysyi, käytetäänkö reaktiovaljaita jatkuvasti, josta sain sen käsityksen, että ne voisivat olla syy jumiin. Ei siis käytetä jatkuvasti, mutta silloin tällöin. Silloin tajusin, ettei ne välttämättä olekaan koiran kannalta niin hyvä juttu, vaikka omistajasta vaikuttaakin ihan unelmalta. Toisaalta syys jumeihin saattoi olla ihan vaan siinä koiran vetämisessäkin.

   Jenny siis tuossa sanoi, että kuonopanta rauhoittaa (mistä mulla ei ole kokemusta), mutta sanoisin samaa reaktiovaljaista. Aloin kuitenkin miettimään, mistä rauhoittuminen oikeastaan johtuu? Voisko se johtua kivusta, jota koira yrittää välttää olemalla mahdollisimman rauhassa ja kiltisti? Yleensähän koirat tosin vetävät jos sattuu, kuten säkin kirjoitit, mutta olisko toinen vaihtoehto mahdollinen?

   Lääkärireissun jälkeen en ole enää uskaltanut käyttää reaktiovaljaita, vaikka kovasti mieli tekisi :) Vetämiseen olen nyt kiinnittänyt huomiota ja yrittänyt sitä välttää sitten vaikka seuraa-käskyllä vähän pitemmän aikaa.

   Poista
  3. Mä uskon että meillä vaikutus on enemmän se, että mun oma mieli on rauhallisempi ja itsevarmempi :) se vaikuttaa myös koiriin. Ne eivät ole kuonopannan kanssa teloneet itseään, eivätkö muutenkaan ole kosketusarkoja, joten en usko että kivun pelossa kävelevät normaalisti.

   Poista
  4. Meillä ei muistaakseni koskaan ole rimpuiltu kuonopannassa niin kovaa kuin normipannassa, eli en kyllä allerkirjoita kivun takia nätisti kävelemistä.

   Ja siis toki reaktiovaljaat voi aiheuttaa jumeja jos ne kääntää aina samalle puolelle. Samalla tavalla kuonopanta voi aiheuttaa jatkuvasti käytättynä (siis jos se koira vetää sen kuonopannan kanssa) jumeja. Mutta kun kävin mun koiran kanssa ekan kerran fyssarilla, sillä oli koko selkäranka jumissa ja kun mietittiin syytä, tultiin siihen tulokseen että se johtuu siitä kun koira vetää hihnassa. Ihan loogista, koira vetää kuin hinaaja = selkä jumissa. Tästä syystä suosittelen nykyisin kotikoiriakin käytettäväksi kerran fyssarilla niin näkisi mitä ne kaikki vedot ja nykäykset ym aiheuttaa.

   Poista
 3. Onko sun mielestä lantioliina (hihna on kiinni pannassa, ja remmi vain kietaistaan valjaiden kohdalle) paha? Mielestäni se on hyvä ison koiran kanssa, kun kuitenkin se on turvallisempaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Jos se liina kietaistaan rinnan ympäri, kohtaan jossa on vielä kylkiluut mahan suojana niin enpä oikeastaan näe tuossa mitään kauheaa. Jos se remmi kiristää siellä lähempänä takajalkoja niin sitten olisin kyllä sisäelimistä huolissaan.

   Riippuu taas niin koirasta, mutta sanoisin, että ihan ookoo, jos käytetään vastuullisesti ja vain väliaikaisesti :)

   Poista
 4. Mukavan puhutteleva postaus!

  Hallelujah, kiitos kun kirjoitit useampaan kertaan apuvälineitä♥ Rää'yn aina silmät päästäni, kun jossain lukee vain koulutusvälineet:D Mun mielipide on siinä, ettei näitä ilman muuta koulutusta kannata edes käyttää, koska nää ei kuitenkaan mitään potterinsauvoja ole.

  Meillä ei mitään tällaisia oo käytetty. Meillä se tilanne menee vähän niin, että mulla tuo ei juurikaan vedä, muilla sitten minunkin puolesta... Muut perheenjäsenet suunnittelee vedonestovaljaita, joita mä en tuomitse, mutta olen ilmoittanut etten etsi niitä kaupasta, osta niitä tai ala niiden käyttöä harjoittelemaan, koska mä en niitä tarvitse:D

  Hyvä kun kirjoitit myös tuosta, että vetämisen syy pitäisi saada selville. Jos ei taustat oo tiedossa, voi saada aikaan vain tosi huonoa jälkeä, kun yrittää parantaa tilanteen...

  Mitä noihin lihasjumeihin tulee: onhan se, että ne voivat aiheuttaa koiralle lihasjumeja, mikäli vetämistä tapahtuu paljon ja käännös reaktiovaljaissa on aina samaan suuntaan. Kuitenkin se menee osittain hifistelyn puolelle, esimerkiksi vetäminen aiheuttaa myös aikamoisia jumeja:D Useinhan oikealla koulutuksella valjaat alkavat pikkuhiljaa tehota, eikä jatkuva kääntyily ole monilla kovin pitkä vaihe:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Haha, tuo juttu ärsyttää minuakin! Keskityin tosiaan oikeen siihen, että muistan kirjoittaa APUVÄLINEITÄ :D Niitä ihmisiä, jotka luulevat näiden apuvälineiden tekevän taikoja, on yllättävän paljon. Yritän omalta osaltani lisätä ihmisten tietoa asiaan liittyen..

   Tuosta teidänkin tapauksesta kyllä huomaa, että ei se vetäminen ole koiran syy. Sinä jaksat asiaan panostaa niin sinun kanssa se ei vedä - hyvää työtä :)

   Noinhan se on. Eri asia jos sekä omistaja että koira on niin hölmöjä että: Koira vetää reaktiovaljaat päällään vinossa asennossa ja omistaja vaan roikkuu perässä. Silloin niitä lihasjumeja tulee kyllä ennen pitkää. Mutta joka tapauksessa ne mahdolliset lihasjumit ei johdu valjaista, vaan siitä miten niitä käytetään :D

   Poista
 5. Käytät Tipsulla kuitenkin vedonestovaljaita vaikkei vedä? Vai pidätkö noissa kuvien valjaissa tavallisesti selän päällä hihnaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näähän on periaatteessa ihan normaalit valjaat, joissa on vaan lisäosana tuo edessä oleva lenkki. Tuossa etulenkissä roikkuu nimilaatta ja lähes aina hihna on tuolla selän puolella olevassa lenkissä, kuten näissäkin kuvissa.

   Ja vedonestovaljailla tarkoitetaan niitä (joku korjaa jos olen väärässä) valjaita, joissa kainaloiden alta narut kiristyy kun koira vetää. Näitä, joissa kiinnitetään hihna eteen, kutsutaan reaktiovaljaiksi. Ja reaktiovaljaita moni käyttää silloinkin, vaikka koira ei vetäisi. :)

   Poista
 6. Todella hyvä postaus!

  Itse en ole koskaan oikein pitänyt mistään kuristavista tai puolikuristavista pannoista, sillä jos koira ei vedä, miksi käyttää kuristuspantaa ihan turhaan, ja "varmuuden vuoksi". Puolikuristavista en hirveästi pidä, mutta en inhoakaan. Jos panta on sopivan kokoinen koiralle, eikä pääse kuristamaan ollenkaan, niin sitten ok, - mutta muuten ehdoton ei. Kokonaan kuristavia pantoja en suosi todellakaan, hyijyihyi, jos koira ei vedä, miksi pitäisi käyttää kuristavaa pantaa?

  Itse en myöskään käyttäisi koiralla vedonestovaljaita yms., sillä hihnakoulutus vie apuvälineistä huolimatta todella paljon aikaa, enkä näe noiden auttavan asiassa ollenkaan. Saattaahan se sitä vähentää, mutta jos omistajalla on tarpeaksi kärsivällisyyttä, niin ilman niitäkin pärjää.

  Jos taas koira räyhää hihnassa/ koira on todella iso ja voimakas, silloin hyväksyisin kuonopanna/kopan, sekä jonkinlaisten vedonestovaljaiden käytön oman hengen turvaamiseksi, varsinkin talvella, jolloin on liukasta kaikkialla...

  Toivottavasti kukaan ei tästä kommentista provosoidu, sillä halusin vain tuoda oman mielipiteeni esille:) En halua tällä myöskään kuristavia pantoja käyttäviä ihmisiä todellakaan haukkua, on jokaisen oma asia, minkälaisia varusteita koirallaan käyttää:)

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos!

   No sekin on vähän outoa, että niitä kuristavia pantoja käytetään, vaikka koira ei vedä. Ehkä ne on helpompi laittaa tai jonkun mielestä kauniita? Tai kuten Irvikissa alla kommentoi, ne pysyy puolikuristavien tavoin paremmin päällä, kuin normaalit pannat. Sillähän ei käytännössä minun mielestä ole mitään väliä millanen panta on kaulassa, jos se koira ei yhtään vedä.

   Kaikilla on mielipiteensä, sinullakin hyviä pointteja! Tärkeintä on ajatella koiran parasta :)

   Poista
 7. Meillä puolikuristavat pannan on ainakin Väinöllä välttämättömät, ei se takia että ne jotenkin estäisi vetämistä (kun eivät auta siihen), vaan sen takia ettei tuon pää pysy missään muussa pannassa. Pieni pää ja paksu kaula tuottaa vaikeuksia pitää muunlaista pantaa. Koko kuristavaa pantaa meillä käytetään oikeastaan vain kun pitää koira siirtää paikasta a paikkaan b ja on vain lyhyen ajan koiran kaulassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo on myös yleinen syy puolikurran käyttöön. Itse pidän sitä siksi, koska se on nopea laittaa ja luulen että se on mukavempi koiran kaulassa, kuin säädettävä panta. Useimmiten puolikurra pysyy löysänä ja kiristyy tarvittaessa, kun taas säädettävää täytyy pitää koko ajan kireänä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!