12.2.2016

Temppukatsausta + video

Niin kuin olettaa saattaa - kaikki temput ei mee Tipsullakaan aina täydellisesti, vaikka se ne osaiskin. Välillä sitä haluamaansa temppua saa puristaa kauankin, että koiralla "välähtää" ja se lopulta tekee mitä pitää. Tipsulla on usein sellasta temppujen tarjoamista. Se yrittää josko saiskin jollain helpommalla ja nopeammalla tempulla palkkansa. Tai sitten koitetaan ensimmäisenä sitä temppua, mitä useiten on pyydetty. Joskus se tekee jopa kahta temppua yhtä aikaa. Jos edes jollakin tippuis sitä ruokaa ja mieluiten nopeasti! 
IMG_9989-3


Välillä käy niin, että oon unohtanut pitää yllä jonkun tempun osaamista ja se meinaa koiran ajatuksista unohtua. Käskysana ei välttämättä tule koiran mieleen heti, mutta temppu kuitenkin lopulta muistetaan, kun vähän treenataan. Tipsusta huomaa helposti, jos se unohtaa jonkun tempun. Näyttää sellasen  Häh? -ilmeensä ja tökkii, raapii ja pukkii kaikkea näkyvillä olevaa. Se kokeilee "Näinkö se meni? Ai ei, entä näin?", sitten minä vähän ohjaan ja olen kärppänä palkkaamassa, kun se oikea toiminta viimein sieltä tulee. Eilen juuri muisteltiin, miten lelut kerätään koriin. Kaadoin lattialle Tipsun lelut ja jätin lelukorin niiden viereen. Osoitin leluja ja käskin kerätä - ensimmäiset pari lelua meni jotenkin onnistuneesti koriin, mutta loppuja ei sitten yhtäkkiä osattukaan kerätä. Tipsu turhautui ja yritti ensin saada palkkaa nostamalla jo laitetut lelut pois korista ja pukkia niitä minulle. Nounou, ei tullut palkkaa sillä. Sen jälkeen Tipsu lähti kiertämään huonetta, otti sohvan reunalta huivin ja pukki sitä minulle. Eiei vieläkään. Tuossa vaiheessa annoin sille suuhun lelun ja näytin selkeästi, että se pitää laittaa koriin. Näin me saatiin loppuun vielä yks onnistuminen tempun kanssa, eikä tuolle jäänyt sen teosta huonoa fiilistä. 

Eilen keräsin videolle tempputreeniä sellasista tempuista, mitä on vasta opetettu tai aloitettu treenaamaan ja sellaisia joiden toteuttamisessa meinaa olla ongelmia. Noita temppuja me pääsääntöisesti nyt ollaan harjoiteltu. Päivittäin. Sellanen pointti tuli mieleen, että meillä menee esimerkiksi kaikki juustojen jämät kätevästi tempputreeneihin. Sinänsä kätevää, kun tällä tavoin muistan usein temputtaa tuota. Tipsun kanssa ei tarvitse edes pelätä lihomista, kun se on niin fitwomen, ettei liho millään. Ainut miinus on kerjääminen jääkaapin ovella... 

PicMonkey Collage

Kerron vielä hieman näistä videolla näkyvistä tempuista:

Mahan alle kurkkaaminen kaipaa vielä paljon ohjausta. Pyrin koko ajan enemmän jättämään tuota sormella näyttämistä tässä pois ja eiköhän se kohta ala sujua pelkästä käskystä. Myös tuota kurkkaamisaikaa ois tarkoitus pidentää ja vaatia täydellisempää kurkkausta. 
Pyöriminen on onnistunut aina paremmin myötäpäivään ja tuo toiseen suuntaan pyöriminen on vähän unohtunut. Nyt kun aloin sitä muistuttelemaan, jouduin aluksi tehdä kädellä kunnon ohjauksen, että pyörähdys lähti oikeaan suuntaan. Nyt se sujuu jo pienemmällä ohjauksella.
Tuolin kiertäminen peruuttaen -temppua on vasta alettu harjoittelemaan. Jostain syystä tämä on Tipsulle vaikea, vaikka aikoinaan se on tämän oppinut samalla, kun opetin taakse-temppua.  
Pitoa - miksi en ole ennen opettanut tätä? Näen jo silmissäni ne kuvat, joissa Tipsu pitää ruusua suussaan. Kaikkea sitä pitääkin tehdä saadakseen kivoja kuvia. Aluksi Tipsu "muklautti" lelun suusta pois heti. Nyt kuitenkin se pitää sitä jo muutaman sekuntin. Välillä pito on tuollaista varovaista, mutta eiköhän se siitä jämäköidy. Annan lelun suuhun yleensä ylhäältä päin, että Tipsu nappaa sen voimakkaammin suuhunsa.
Lipaiseminen on aina sujunut vähän niin ja näin. Ensin tulee yleensä pienempi lipaisu ja sitten vasta kunnolla. Lisäksi Tipsu varulta nostelee tassuja, jos pelkkä lipaisu ei vaikka yhtäkkiä riittäiskään palkan saamiseksi...
Jättäminen on joskus vähän laiskasti tehtyä. Pari kertaa joutuu toistamaan, että pää laskeutuu kunnolla. Lisäksi palkkaa meinataan nakertaa ilman lupaa vähän joka välissä. 
Ryömiminen tökkii. Välillä peba saattaa nousta ilmaan ja ryömimisvauhti ei ole tasainen.
Raapiminen on välillä Tipsun mielestä kumartamista. Nämä kaksi temppua sekottuu tuolla tosi herkästi - Tipsun viisas ratkaisu on tehdä ne yhtä aikaa. Raapiminen on tosin melko vasta opetettu, joten se ei siksikään vielä onnistu.
Kuoleminen. Haha, aika fiasko. Ei aina voi kuolla ensimmäisestä laukauksesta. Tuo kaatuminen on "hieman" laiska ja varovainen.
Kierimisestä ollaan sovellettu uutta versiota. Eli ensin kyljelleen ja siitä pyörähdys. Sujuu vallan mahtavasti!

8 kommenttia:

 1. suloinen video!

  VastaaPoista
 2. Suloinen video! Tipsu on kyllä niin kaunis koira, että sydän sulaa^^ Miten oot opettanut noi kaikki hommat Tipsulle, kun nyt olis inspistä opettaa omalle pennulle kaikenlaista...? Jos on jotain neuvoja, niin otan vastaan:)

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)

   No tota noin: Jos pentu on jo vähän vanhempi ja olet kerennyt opettaa jo kaikki peruskäskyt yms. peruskoulutuksen, niin voit alkaa opettaan temppuja. Suosittelen pennun kans siis enemmän keskittymään kaikkeen peruskoulutukseen ja sitten vasta kun ne on hyvin hallussa niin voi alottaa kevyesti temppujen opetuksen. :) Vaikee lähtee näistä tempuista kertomaan, että miten oon opettanut, mutta perusperiaate on se, että ohjataan koiraa tekemään haluttu asia ja pienestä kehityksestä aina naksuttimella naksautetaan ja palkataan. Samaa temppua saattaa joutua opettamaan useammankin viikon. Esimerkiksi tuota kurkkaa-temppua olen opettanut jo tosi pitkään, eikä se vieläkään onnistu ilman kädellä ohjausta.

   Kun rullaat tämän sivun alas niin tuossa näkyy nuo tunnisteet. Valitse sieltä "taso 1" niin löytyy muutama sopiva temppuohje. Kannattaa aloittaa tosiaan noista ykköstason tempuista. :)

   Poista
 3. Meillä kans tuntuu olevan liian hyviä palkkaus nameja kun niiden eteen tehdään välillä kaikki temput peräkkäin mitä vaan osataan haha :D Ihana video!

  www.tottethehavanese.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla yleinen ongelma! :D
   Ja sitten jos ei ookkaan niitä parhaita nameja, niin tempun tekeminen ei kiinnosta yhtään. Katellaan vaan muualle ja nostellaan tassuja :D

   Poista
 4. Ihanasti matolla kuolatippoja... :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!